Airbnb prevare

Airbnb prevare

Le kdo danes ne pozna spletne platforme Airbnb. Malokdo. Velika večina ljudi, ki to platformo pozna, jo tudi uporablja, kot najemnik ali najemodajalec. Nekateri redno, nekateri občasno, drugim pa predstavlja vir zaslužka.
Kako deluje. Preprosto. Kot najemodajalec ustvarite svoj profil, kjer se na kratko predstavite svojim potencialnim najemodajalcem in jim seveda pokažete, kaj oddajate. Naj bo to soba, stanovanje, hiša, svetilnik, prikolica ali avtodom, za vsako objekt, ki ga oddajate, ustvarite stran. Tukaj poveste, kaj naj gostje ob prihodu pričakujejo – število postelj, ali ima stanovanje wifi, ali se v stanovanju kadi, so morda dovoljeni hišni ljubljenčki? Vse te izpolnite v uporabniku prijaznem urejevalniku. Tukaj jim poveste, kakšna je cena in kakšni pod kakšnimi pogoji jim dovolite bivati v vašem stanovanju. Airbnb-720-2-720x340

Prav tako se ustvarijo profili uporabnikov, s katerimi brskamo po nepremičninah in jih glede na lokacijo, ceno ali kakšno drugo prednostjo rezerviramo za toliko časa, kolikor jo bomo potrebovali.
Uporabnik, ki oddaja, mora vpisat svoj bančni račun, kamor Airbnb nakaže prejet denar od najemodajalcev. Prav tako mora bodoči najemnik zagotoviti plačilno sredstva – kreditna kartica, s katero potrdi in plača znesek najema. Podatki so varno shranjeni in nič ni razkrito. Plačilo je varno in zanesljivo.  Za potrditev, da so vaši podatki resnični, zahtevajo scan osebnega dokumenta. Kako točno stvari potekajo pri Airbnb, si lahko preberete tukaj: Airbnb trust.

Kako pa vemo, da nas nekdo želi prevarati? Saj poznate tisto: Predobro je, da bi bilo res. bolha-stanovanjeNo, ponavadi je res tako. Če se vam zdi, da je oglas skoraj nerealen, je to najverjetne zato, ker je. Naslednje opozorilno dejstvo je, ko vas bodoči “najemodajalec” želi prepričati, da plačila ne opravite preko platforme Airbnb, ampak preko drugega bančnega računa. Nekateri so šli celo tako daleč, da vam po opravljenem plačilu iz emaila payments@airbnbsafe.com pošljejo mail, da se vam zahvalijo za uspešno opravljeno plačilo.

prijavi-oglas

Bodite pozorni na izvor oglasa. Eden izmed prvih izdajateljev prevare je v tem primeru izvor oglasa. Nekdo iz npr. Italije oddaja stanovanje v Ljubljani. Se vam ne zdi to rahlo sumljivo? Če opazite oglas, ki se vam zdi sumljiv, ga tako prijavite. Zato imate ob vseh oglasih, ki so ponujeni zastavice, ki vam omogočajo prijavo gostitelja in s tem imate možnost preprečiti spletno prevaro.

Predvsem pa, preden opravite kakršnokoli plačilo, preko kateregakoli spletnega mesta, tudi preko Airbnb, preverite njihova navodila in pogoje za uporabo. Airbnb namreč ne krije izgube denarja, v primeru, da ste plačilo opravili preko katerega koli drugega kanala, kot je sama platforma. S tem so osvobojeni vse odgovornosti in denarja od njih ne morete pričakovati. Lahko ste pa pametnejši in ne nasedate spletnim prevarantom.

Priporočam ogled videa, ki ga je v sklopu svoje kampanje objavil SI-CERT: